Снимка: БНРСръбската православна църква забрани откриването на дарен от България храм в

...
Снимка: БНРСръбската православна църква забрани откриването на дарен от България храм в
Коментари Харесай

Сърбия забрани откриването на дарен от България храм

Снимка: БНР

Сръбската православна черква забрани откриването на дарен от България храм в Западните околности,  съобщава БГНЕС.

Църквата е подаяние от Дирекцията по вероизповедания у нас. Тя е трябвало да бъде инсталирана на Архангеловден в сръбското село Ракита.

Пред локална телевизия обаче от Нишката епархия са съобщили, че храмът не е получил благословията от съответния свещеник. Нещо повече, от там  категорично са подчертали, че " в този храм не може да има богослужения ".

Инициатор на дарението е Сашо Златанов от Българския културно-информационен център. Седмица по-рано той е декларирал, че е получил благословия от Епархията.

" Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде сложена . Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир към този момент освети храма ", изясни той.

Днес обаче  от Нишката епархия отхвърлиха тези изказвания.  Те показаха, че са разбрали за църквата от медиите и при тях не е пристигнала никаква молба. Според тях ставало въпрос за напълно частна самодейност, която е отвън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен парцел.

В публично известие от Нишката епархия акцентират, че  " в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни действия ".

Дарението е предвиждало  православната черква да бъде конфигурирана като преместваема монолитна структура върху частна земя , с цел да могат вярващите да посещават храма.

В Западните околности има огромно българско малцинство.  Преди месеци сръбските управляващи не са приели подаяние на Софийската община за децата по случай 24 май, а на Деня на будителите са върнали дарението за учебните заведения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР